Hírek

 

Álláshirdetés

Álláshirdetés


 

Szülőknek szóló tájékoztatás az

óvoda újranyitásáról

Letöltés

 


 

Óvodai beiratkozás 2020-2021

 

Beiratkozás

Könyvajánló

Alapítványunk mesekönyve

megvásárolható

Ára: 3.000Ft

Támogassa Alapítványunkat adója 1%-ával!

Veszprémi Waldorf Pedagógiai Alapítvány

Adószám: 18929098-1-19

8200 Veszprém Szent I.u.12.

Recepetek

Hétfő: ajánlott gabona: rizs
 

Tejberizs

Variálhatjuk reszelt almával, mézzel, durvára vágott dióval, mogyoróval, mandulával, lekvárral, kompóttal, kakaóporral… stb.


Mákos barnarizs:

  • egy csésze barnarizs tisztítva, megmosva
  • egy csipet tengeri só
  • fél csésze darált mák
  • egy evőkanál méz
  • két evőkanál pirított mandula, vágva

A barnarizst háromszoros mennyiségű, enyhén sós vízben feltesszük főni.
Fedő alatt kis lángon körülbelül 45 percig főzzük.
Ezután kiterítjük tányérra, mákkal, mézzel meghintjük.
A tetejére halmozzuk a mandulát.

 

Kedd: ajánlott gabona: árpa
 
Müzli alapanyaga, amit apróra szeletelt idénygyümölcsökkel, télen melegítő
magvakkal (dió, mogyoró, mandula), szezámmag, lenmagpehely, esetleg
kókuszreszelék hozzáadásával készítünk.
Mézzel édesítjük.
 
Szerda: ajánlott gabona: köles
 

Köleskása:

Egy csésze köles tisztítva, megmosva, két csipet tengeri só.
A kölest négyszeres mennyiségű vízben tesszük fel főzni és állandó keverés
mellett, lassú tűzön megfőzzük. Akkor kész, ha megdagad és a szemek szétnyílnak.
Édesítésre használhatunk mézet. A kölest készíthetjük felerész tejjel is,
ami fokozottabb odafigyelést igényel, mert hamar odaég. Miután elkészült, tegyünk
bele egy darabka vajat, hogy krémesebb állaga legyen s fényesebb.
Tetejére rakhatunk lekvárt, csorgathatunk mézet, apróra vágott magvakat.

Köles „pizza”

Egy csésze köles tisztítva, megmosva, egy csapott evőkanál tengeri só (aki szereti, tehet bele aprított vöröshagymát is).
A kölest négyszeres mennyiségű vízben tesszük fel főzni és állandó keverés
mellett, lassú tűzön megfőzzük. Akkor kész, ha megdagad és a szemek szétnyílnak.

A megfőtt kölest kivajazott tepsibe simítjuk és egy kicsit elősütjük (kicsit megszárad a teteje). Azután kivesszük, tetejére bazsalikomos paradicsomszószt, vagy zakuszkát kenünk, teszünk rá kukoricát, borsót, illetve tetszés szerinti feltétet, sajtot reszelünk rá és visszatesszük a sütőbe. Addig sütjük, míg a sajt megpirul. Kínálhatunk mellé pirított hagymát, nyers zöldséget… stb.

 
Csütörtök: ajánlott gabona: rozs

Cipó

  • 15 dkg rozsliszt
  • 20 dkg fehér búzaliszt
  • 15 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 2,5 dkg élesztő (cukros, langyos vízben felfuttatva)
  • 10 dkg olvasztott margarin, vaj vagy 2 e.k. olaj
  • langyos víz
  • 1 csapott e. k. só
  • pirított magvak (tökmag, napraforgómag, szezámmag, lenmag…)

A lisztekhez hozzáadjuk az élesztőt, a pirított magokat, a sót és annyi langyos vízzel összegyúrjuk, hogy a tészta összeálljon. Akkor hozzágyúrjuk az olvasztott zsiradékot. A kész tészta könnyed, de nem ragacsos állagú kell, hogy legyen. A kész tésztát süthetjük egyben vagy kis cipókat formázva. Kiolajozott tepsibe tesszük és 180- 200 °C-on sütjük.

A cipókhoz kínálhatunk vajat, nyers zöldségeket.


 
Péntek: ajánlott gabona: zab
 

Zabkása

  • két csésze zabpehely
  • mazsola megmosva
  • dió durvára vágva
  • két alma reszelve
  • citromhéj
  • fahéj
  • egy csipet só

A zabpelyhet háromszoros mennyiségű vízben a többi hozzávalóval együtt főzzük kevergetve 15-20 percig. A tűzről levéve fedő alatt tartjuk 5-10 percig. Mézzel édesíthetjük.
 
Szombat: ajánlott gabona: kukorica
 
Kukoricaprósza

  • ½ kg kukoricadara
  • 1 liter tej
  • egy csipet só
  • 3-4 evőkanál méz vagy cukor
  • 1 sütőpor/élesztő
  • 2 evőkanál vaj

A kukoricadarát a sóval, mézzel, sütőporral egy nagyobb tálban összekeverjük,
a forró forralt tejet ráöntjük, s összekeverjük. Megvárjuk, amíg a massza egy
kicsit megduzzad, majd belekeverjük a vajat. Kivajazott sütőbe öntjük.
Előmelegített sütőben, közepes lángon aranysárgára sütjük. A sütési idő háromnegyed
részénél a tetejét savanyú gyümölcslekvárral vagy édes túróval megkenjük.
Hűlés után szeleteljük.
 
Vasárnap: ajánlott gabona: búza
 

Kalács

Ugyanúgy készítjük, mint a cipót, csak a só helyett cukrot teszünk a tésztába és a magokat kihagyjuk.