Hírek

 

 

Álláshirdetés

Álláshirdetés

 

 


 

Óvodai beiratkozás 2022/2023

 

Beiratkozás

 

 


 

Könyvajánló

Alapítványunk mesekönyve

megvásárolható

Ára: 3.000Ft

Támogassa Alapítványunkat adója 1%-ával!

Veszprémi Waldorf Pedagógiai Alapítvány

Adószám: 18929098-1-19

8200 Veszprém Szent I.u.12.

A Veszprémi Waldorf Pedagógiai Alapítvány működéséről

 

A Veszprémi Waldorf Pedagógiai Alapítványt egy szülői közösség hívta életre 1998-ban. Az alapítvány alapító okiratában meghatározott célja a Waldorf – pedagógia támogatása, népszerűsítése.

Az alapítás óta részt vesz a Veszprém város civil szervezeteinek munkájában, ezzel színesítve a társadalmi életet.

Alternatív választási lehetőség nyújtása az óvoda- és iskolaválasztáshoz, a környezettudatos szemlélet kialakítása, ehhez ismeretek nyújtása. Egészséges életmód kialakításához tapasztalatszerzés és ismeret nyújtása. A waldorf - pedagógia megköveteli a szülők személyesebb közreműködését az intézményi nevelésben.

Évek óta rendszeresen ismétlődő programokat szervez, támogat. Ezekkel a tevékenységekkel megerősítve állandó, megújuló jelenlétét.

 • Kisgyermekes családok részére Baba –Mama csoport működtetése az adott év első negyedévében kéthetente 2 -2 órás időtartamban. Segítséget nyújt az óvodaválasztás előtt álló gyermekek családjainak az óvodaválasztásban. Erősíteni kívánja a gyermek és szülő együtt tevékenykedését, a szülői mintát, a családi értékek előtérbe helyezését. A találkozásokat az óvodapedagógusok vezetik. Lehetősége van a szülőknek bepillantást nyerni a különböző, gyermekek által végezhető művészeti tevékenységekbe, elsajátíthatnak egyszerűbb kézműves technikákat, mialatt a 2-3 éves kisgyermekek a szabad játékból bekapcsolódhatnak a felkínált tevékenységekbe. A találkozások sorozata, mindig egy beszélgető esttel zárul, ahol a szülők válaszokat kapnak a felmerülő kérdéseikre.
 • Óvodás korú gyermekek családjainak részére játszóházak szervezése: András napi vásár, Nyár ünnep, bábelőadások. A játszóházak szervezésével a waldorf - pedagógia gyakorlati bemutatása történik a tevékenységeken keresztül. Ezen alkalmakkal a minél nagyobb közönség megszólítása a cél. E programok lebonyolításába bevonja a támogató családokat és mindig nagy részvételre számítunk.

A saját szervezésű vásárban a gyerekek „aranytallérért” vásárolhatnak különböző természetes anyagokból, kézzel készített, jó minőségű termékeket. A vásár ideje alatt a családok többféle kézműves, művészeti technikákkal ismerkedhetnek meg, valamint bábelőadáson vehetnek részt. Időpontja: november vége.

A szervezett bábelőadások előadói a támogató közösségből kerülnek ki. A zenével kísért bábelőadások nagy sikert aratnak. A bábszínház bábjai természetes anyagokból (gyapjú, gyapjúfilc, selyem, pamut textíliák) kézzel készülnek. Az alapanyagokat az alapítvány biztosítja a bábok elkészítéséhez. A művészi élményen kívül közösségi értékerősítő hatást gyakorol a résztvevőkre.

A nyár ünnepen az óvodás korú gyermekeknek lehetősége van kipróbálni a föld, víz, levegő és tűz elemeihez kapcsolódó természetes anyagok segítségével megvalósítható játszóházat, játszóteret. A program lebonyolításába bevonjuk a támogató családokat. Szívesen vesszük az önkéntes támogatásokat. Időpontja: június közepe.

 • Az alapítvány rendszeresen szervez felnőtteknek waldorf – pedagógiához kapcsolódó előadásokat: a waldorf – pedagógia iránt érdeklődőknek, hasonló civil szervezetek tagjainak és támogatóinak. Az előadások meghirdetésre kerülnek több fórumon: honlap, hírlevél, média, faliújság. Több, mint tíz éve együtt dolgozunk az előadások lebonyolításában Martin Keizerrel (holland, antropozófiai látásmóddal rendelkező művészetterapeuta). Előadások az elmúlt évekből:

- Nyílt előadás sorozat szervezése a gyermekek egészséges fejlődése érdekében alkalmazható művészeti tevékenységekkel. A civilizáció káros hatásainak csökkentése érdekében.

- „A szellemi létet ápolni a földi létben” címmel

- „Művészetekkel való nevelés” címmel

- A gyermek fejlődésének nyomon követése a születéstől az iskolaérettségig

- Belső képzés az alapítvány munkatársainak

Az előadások évente 2-6 alkalommal kerültek megrendezésre, a belső képzések rendszeressége évente 6 - 10 alkalom volt az elmúlt években.

 • Az alapítvány támogatja más hasonló tevékenységet folytató civil szervezetekkel való együttműködést a megrendezésre kerülő szakmai programok alkalmával. Több alkalommal lehetőség volt részt venni egy vagy több napos szakmai továbbképzésen, valamint a Veszprémi Waldorf Pedagógiai Alapítvány is szervezett regionális konferenciákat.
  • Szakmai külső programok támogatása a teljesség igénye nélkül: Szeged, Gödöllő, Keszthely 2016, Szombathely 2009, Mannheim 2010, Bécs 2005; Vác 2010; Budapest; Göd.
  • Dornachban (Svájc) a waldorf – pedagógusok világtalálkozóján való részvételt eddig 5 főnek támogatta az alapítvány. A szakmai találkozók alkalmával a közös problémák kerültek megbeszélésre, feltérképezésre. Az együtt gondolkodás segíti a helyi problémák hatékonyabb megoldásainak megtalálását.
 • Az alapítvány kapcsolódik nagyobb szervezetekhez is. A Magyar Waldorf Szövetség tagja, mely a waldorf intézményi hálózatot fogja össze és jogi képviseletet lát el. A jogszabály alkotók felé az együttes érdekképviseletet tartja fenn. Rajta keresztül kapcsolódunk nemzetközi hálózatba, az IASWECE-be is.
 • Hospitálókat fogadunk a waldorf képzésről.

Közhasznú tevékenységeit az alábbi módokon végzi.

 • Civil szervezetként támogatja a Csillagvár Waldorf Óvoda működését
  • Havi rendszerességgel a csoportok működését
 • A székhely, valamint az óvoda épületének felújítását, korszerűsítését
  • Kertépítés 2016.
  • Vizesblokkok felújítása, új kialakítása 2017.
  • Belső nyílászárók cseréje 2017; 2018.
  • Belső folyosó felújítása 2018.
  • Gyepszőnyeg telepítés, kertépítés 2020.

 

 • Forrásokat keres fenti támogatások finanszírozására:
  - papírgyűjtés szervezése
  - 1 % gyűjtése
  - adományok gyűjtése
  - pályázatok írása